Hamilelikte Beslenmede Bademin yeri
Bademin hamilelere faydalı yiyecekler arasına girmesini sağlayan özelliklerini bu yazıda listelemek istedik.
Badem, Hamilelerin sütünü arttırır, bebeklerin gelişimine yardımcı olur
Badem, bebeğinizin sağlıklı gelişiminde hayati önem taşıyan bazı besin maddeleri içerir. Hamilelik sırasında bademin diyete eklenmiş olması önemlidir. Kuruyemişler, gebe kadınların her üç ayda bir artan ihtiyaçlarla baş etmelerini zorunlu kılan temel sağlıklı yağ, besinler, vitamin ve kalorileri içerir. Lezzetli ve bağımlılık yaratan badem, sağlıklı bir atıştırmalık veya kısa öğün olabilir. Çiğ tüketmenin dışında, badem diğer gıda preparatlarına da dahil edilebilir.
Ham badem, sağlıklı bir gebeliği desteklemek için ihtiyaç duyduğunuz besleyicileri içerir. Bir avuç badem, her gün ihtiyacınız olan 27 miligram demirin yaklaşık 1 miligramını tedarik eder. Artan demir alımı, artan kan hacminizi desteklemek ve anemi ve yorgunluğun önlenmesine yardımcı olmak için gereklidir. Aynı zamanda badem porsiyonunda 75 miligram kalsiyum bulunur ve bu da bebeğinizin kemik ve dişlerinin düzgün şekilde oluşmasını sağlar. Bir gram badem, doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olan 14 mikrogram folik asit içerir. Ayrıca protein ve lif elde edersiniz.
Hamilelik Sırasında Badem Yemenin Faydaları:
Badem sadece lezzetli değildir, aynı zamanda sağlıklı hamilelik için gerekli olan güçlü besleyicilerle yüklüdürler. Aşağıda, sizin için listelenen bazı avantajlar verilmiştir:
1. Protein:
Bademdeki yüksek protein içeriği büyüyen bebeğinizde kas kütlesinin sağlıklı gelişimine yardımcı olur. Protein alımının annen olarak yaklaşan doğum ve annelik için yeterli kuvvet ve dayanıklılık kazanması da sizin için önemlidir. Ayrıca, bebeğinizin sağlıklı doğum ağırlığında da yardımcı olur.
2. Lif:
Badem kapsamında lif içeriği kolay sindirim ve bağırsak düzenlenmesine yardımcı olur. Hamilelik süresince yeterli miktarda lif yemesi önerilir ve badem aynı şekilde mükemmel bir seçimdir.
3. E Vitamini:
Badem içerisindeki E vitamini içeriği bebeğinizin saç ve cildin sağlıklı oluşumuna yardımcı olur. Anneyi de sağlık ve cilt güzelliği açısından destekler.
4. Kalsiyum:
Badem içerisindeki yüksek seviyedeki kalsiyum, gebelik sırasında hipertansiyon ve preeklamsi riskini azaltır. Kalsiyum, bebeğinizde güçlü diş ve kemik oluşturmak için gereklidir.
5. Manganez:
Manganez hem anne hem de çocukta sağlıklı bir vücut ağırlığının düzenlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda güçlü ve sağlıklı kemiklerin oluşumunda da yardımcı olur.
6. Riboflavin:
Bademlerde bulunan ribozlavin bebeğinizin bilişsel gelişimine yardımcı olur. İyi miktarda riboflavin de yeterli enerji seviyeleri üretmektedir.
7. Magnezyum:
Magnezyum, bebeğinizde merkezi sinir sisteminin düzgün oluşmasını ve işlev görmesini sağlar. Ayrıca normal bağırsak hareketlerinizde de yardımcı olur.
8. Folat:
Badem halindeki folat veya B9 vitamini, bebeğinizde beyin ve merkezi sinir sisteminin sağlıklı oluşumu için kritik önem taşır. Folat ayrıca büyümekte olan bebeğinizin doğum öncesi aşamalardaki sinir tüpü kusurlarına karşı korunmasına yardımcı olur.
Bademin Besin Değerleri (Miktar 100 gram):
Enerji – 576 Kcal
Karbonhidratlar – 21.69 gms
Yağ – 49.42 gms
Protein – 21.22 gm
Vitaminler – Beta Karoten, A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, Kolin, E, K
Ayrıca bademde; Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Manganez, Fosfor, Potasyum, Sodyum, Çinko da bulunur.
İpuçları
Badem alerjiniz yoksa ve doktorunuz bunlardan kaçınmanızı tavsiye etmemişse, hamilelik diyetlerine badem sağlıklı bir beslenme katkısı sağlar. Bademleri bir meyve salatası üzerine serpin veya doğranmış bademleri yeşil salata ya da sote edilmiş sebzelere ekleyin.
Çiğ Badem
Çiğ olarak etiketlenmiş badem genellikle kabuklu yemişlerin raf ömrünü uzatmak ve gıda zehirlenmesi riskini azaltmak için işlenir ve pastörize edilir. Nadiren de olsa, bitkiden alınan doğru çiğ badem, bir tür gıda zehirlenmesi olan salmonella barındırabilir. Maruz kalma riskinizi azaltmak için paketlenmiş olarak satılan bademleri alın.
Badem Alerjileri
Bazı araştırmalar, hamilelerin fındık, badem gibi kuruyemişleri tüketmenin, çocuğunuzun fıstıklara alerjik olma riskini artıracağını söylemektedir. Olası gıda alerjisi nedeniyle gebelik sırasında badem yemek konusunda spekülasyonlar yapılıyor. Kaçınma, alerjik bir reaksiyonun önlenmesinin tek yol olduğundan, ağaç fındıklarına alerjisi olan hamile kadınlar, kendi güvenliği için her zaman bademden kaçınmalıdırlar. Sağlıklıysanız ve vücudunuz gıdalardaki fındıklara alerjik tepki vermiyorsa, günlük diyetinize badem tüketmemeniz için hiçbir neden yoktur. Alerjiniz yoksa, badem hamilelik döneminde tüketilmesi için mükemmel bir seçimdir.
Önemli Not: Bu yazı beslenme çeşitleri konusunda ek bilgi olması adına paylaşılmıştır. Anne adaylarının beslenme ile ilgili olarak doktorlarının dediklerine uymalarını tavsiye ederiz.
Bu yazımızı beğendiyseniz, bademin faydaları hakkındaki yazımıza da bakın.