çikolatada kafein var mı kafein vs teobromin

Yanıtlayalım: Çikolatada az miktarda kafein bulunuyor. Çikolatanın asıl ana etken maddesi teobromin denen başka bir ilgili madde. O kadar birbirine yakın ki, aynı sanmanız işten değil.

Kafein hakkında

Kafein, kahve, guarana, çay, yerba mate ve diğer 60 bitki dahil olmak üzere çeşitli farklı bitkilerin yaprak, meyve ve kabuklarında bulunan bir ksantin alkaloid maddesidir. Kafein, çok çeşitli bitki türlerinde ve dünyanın farklı bölgelerinde bulunur. Bulunduğu bitkilerden biri, kakao ağacının, kakao ağacının, tohumlarda (kakao çekirdekleri olarak adlandırılır) bulunduğu yerdir. Kakao taneleri badem ve şekline benzerdir ve kakao kapsülleri (podları) içinde büyürler. Sert kakao kapsülü, ortalama bir kavunun yarısı büyüklüğündedir. Kakao ağacının dalları ve gövdelerinden yetişir ve otuz kırk tane çekirdek içerir.

Kafein Kakao Fasulyesini Korur

Kakao çekirdeklerini çevreleyen kakao kapsülü serttir ve doğada kolayca kırılmaz. (Kakao çiftçileri onları kırarken, genellikle sivri uçlu ya da keskin kenarlı bir taş ya da kaya veya maçete denilen palamsı kılıçlar kullanırlar.) Kakao ağacı her kakao çekirdeğini çok lezzetli, tatlı, hafif limonataya benzer tadı olan beyaz bir küspe ile çevrelemiştir. Bu küspe lezzetlidir. Tropikal güneşin altında sıcak bir günde küspeyi yemeyi seven sadece kakao çiftçileri değildir, aynı zamanda yabani ortamdaki canlılar da sever. Sıçanlar, maymunlar ve diğer hayvanlar bu lezzetli yemeği yemek için kakao çekirdeğini açmak için çeşitli yollar bulmaktadır.

Doğada Gerçekleşen Bir Mucize: Kakaonun Yayılma Şekli:

Kakao ağacı,değerli tohumlarını yayılma ve yetişmesi için yabani hayvanlara ihtiyaç duyar . Çünkü, yayılmasını sağlayacak üremesini sağlayacak, kakao çekirdekleri sert kakao kapsülünün içindedir, bu doğada kendi kendine kırılmaz. Yabani ortama bağlılık aynı zamanda beraberinde bir sorun da getirir :

Küspeyi yemek için, dışındaki sert kabuğu açacak kadar hayvanları cezbeden kakao ağacı, hayvanların küspenin altındaki kakao çekirdeklerini yemesinden nasıl koruyacak? Buna da doğanın cevabı şöyle: İlk olarak, küspenin altındaki kakao çekirdekleri sert, lifli bir kabuk ile kaplıdır. Sonra kakao ağacı, hayvanların onları yemelerini engelleyen her şeyi kakao çekirdeğinin içine koyar. Mesela bu maddelerden birincili, kakao çekirdekleri taze yendiğinde tatsızlaştıran ve ekşileştiren tanindir. Böylece dışındaki tatlı küspeyi yiyen yabani hayvanlar, kakao tanelerine geldiğinde ekşilik ve tatsızlıklarından dolayı kakao çekirdeklerini yere tükürecektir.  Kakao çekirdekleri kendileri yetiştirmek için doğru koşulları bulabilecekleri orman zeminine böylece varacaklardır.

Taninler, kakao ağacının cephanesindeki tek silah değildir. Kakao ağaçları ayrıca kakao çekirdeklerini kafein kadar teobromin ile de yükler. Her ne kadar bu bileşenler bizim için hafif uyarıcı olsalar da, böcekleri ve yabani hayvanları için zehirli olabilir. (Teobromin, köpekler tarafından yutulduğunda çikolatanın zehirli olmasından sorumludur.)

Önce tatlı küspe ile hayvanları cezbet, sonra tanin, kafein, teobromin gibi bileşenlerle çekirdekleri koruyarak üremeni sağlar. Bravo kakao ağacı. Doğadaki mucizelerden birisin.

Yani, sorunun cevabı: Çikolatada kafein var mı?- ”Kesinlikle evet. Ağacın kendi koruması buna bağlı.

Çikolatada ne kadar kafein var?

Kakao çekirdeği % 0.1 ile% 0.7 arasında kafein içerir,% 0,2 ise en yaygın bulunan miktardır.  Rakamları yazı ile yazalım. Binde 1, binde 7 oranında. Ortalama da binde 2. Kafein, kakao çekirdeklerini çevreleyen lifli kabukta da- daha az miktarda bulunur, genellikle Onbinde 5 ile binde  3 oranı arasında.

Karşılaştırma yaparsak, kuru çay yapraklarında yaklaşık olarak% 3 oranında kafein vardır.

Çikolata yapımında, her bir çekirdeği çevreleyen lifli kabuk, çekirdek parçalara ayrılarak ve daha sonra hafif olan kabuk, daha ağır olan kakao taneleri üzerinde süpürgeler veya yüksek basınçlı fanlar kullanarak kavramak suretiyle çıkarılır. . Bu esnada oluşan kaba kakao taneleri daha sonra öğütülür, sonuç kakao kütlesi veya kakao likörü olarak adlandırılır.) Çikolatada bulunan kafeini içeren, işte bu kaba kakao tanesidir. Bir parça çikolata yapmak için ne kadar fazla kaba kakao tanesi kullanılırsa( veya kakao kütlesi / kakao likörü) o kadar fazla kafein içerecektir.

Kakao ham çekirdekleri yaklaşık% 54 oranında yağ içerir. Buna kakao yağı denir ve hiçbir kafein içermez. Kakao kabuklu maddesinin bitki materyali (yani kitle kısmı) kısmı kakao kitlesi olarak adlandırılır. İşte burada kafein bulunur. Bitter çikolatanın koyu olma sebebi de daha fazla kakao kitlesi de içermesidir.

Royalmond daki çikolatalı lezzetler 70% kakao içerir. Bu da, Bitter Dive in çikolata kısmında 100 gramda kabaca 80-100 miligram kafein demektir. Olayı bir Bitter Dive tanesine indirgeyecek olursak, badem ve çikolatadan bir araya gelen bir Bitter Dive  tanesinde ortalama 2-2.5 miligram kafein var demektir.

Uzmanlar günde 225-400 mg kafeini geçmeyin der.  Bu da günde yarım kg ila 1 kg Bitter Dive demenizdir ki bunu yapmak, gerçekten abartı olur. Her şeyin başı denge anlayışımıza da sığmaz.

Çayda, kolada ne kadar kafein var?

Bazı gıdalardaki kafein oranı

  • 1 bardak Türk Kahvesi : 50mg
  • 1 kutu Coca Cola : 34mg
  • 1 kutu Red Bull : 80mg
  • 1 fincan Espresso : 77mg
  • 1 Fincan çay : 42mg
  • 1 İnce Belli Bardak Çay: 13 mg
  • Beyaz Çikolata: 0 mg

*Değerler caffeineinformer.com sitesiden alınmıştır.

 

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle.

Bu yazımızı sevdiyseniz çikolatanın faydaları yazımıza da göz atın.