Erkek bebekler neden mavi giyer? Kız bebekler neden pembe giyer? Daha doğrusu erkek bebeklere neden Mavi Giydirilir, Kız çocuklara neden pembe giydirilir merak ettiniz mi?

Bu renkler neden cinsiyetler ile bu şekilde ilişkili? ve neden bu renkler? Neden sarı veya siyah değil?

Yeni bebek hediyesi gibi bir çok hediyeleşmede kullanabileceğiniz enfes, el yapımı artisan lezzetler sunan Royalmond ekibi olarak bunu araştırdık. Enteresan bulgulara ulaştık.

Bu bulguları sizinle de paylaşmak istiyoruz.

Renge göre cinsiyet tanımlaması, Batı dünyasında 20. yüzyılın başlarında başlar. Bundan önce, pembe ve mavi, cinsiyet için özel bir anlam ifade etmez. Mesela Bir Fransız yazar, Xavier de Maistre 1794’te yayınlanan Odamda Bir Yolculuk eserinde, erkeklerin ruh halini iyileştirmeleri için odalarını pembe ve beyaz boyamayı öneriyordu.

20. yüzyıl başlarında bu durum değişmeye başlar. 1920’lerden başlayan bu değişiklik, bir kesinlik şeklinde değil de, uygunluk açısından böyle olduğunu belirtiyordu. Şimdiki gibi keskin değildi. Bir de günümüzün tam tersi öneri söz konusu idi.
Erkek çocuklar için pembe ve kızlar için maviye yönlendiriyordu. Gerçi kitleler, bu önerileri tamamen göz ardı etti.

20. yüzyılın başlarında ve 19. yüzyılın sonlarında, yapılan düzenli yorumlarda, annelere eğer erkek çocuklarının maskülen olarak büyümesi isteniyorsa, pembe gibi maskülen renklerle giydirilmesi ve kız cocugunun feminen olarak büyümesi isteniyorsa, mavi gibi feminen renkle giydirilmesi tavsiye edilmekteydi.

Örnek bir yönlendirme okumak ister misiniz? Mesela 1918 Haziranın da Earnshaw’s da yayınlanmış bir yazıda şöyle denir:

“Genel kabul edilir kural: pembe, erkek çocuklar için ve mavi, kızlar içindir. Bunun sebebi, pembe daha güçlü ve belirli bir renktir, erkek cocuğa daha uygundur. Mavi ise, daha hassas ve nazik bir renk olduğundan, kızlar için daha sevimli bir renktir.”

Başka kaynaklar da sarışınlar için mavi, kumrallar için pembe veya mavi gözlü bebekler için mavi, kahverengi gözlü bebekler için pembe demiş.

1927’de ünlü Time dergisi, önde gelen Amerikan mağazalarındaki veriye dayanarak, kız ve erkekler için bir cinsiyet açısından uygun renkleri gösterir bir şema yayınladı. Bu şemaya göre, Boston, New York City, Chicago daki giyim mağazaları erkek çocuklarına pembe giydirilmesini tavsiye etmektedir.

Gazeteler, yayınlar neden buna bu kadar takmışlardır? Reklamverenle alakalı olsa gerek. Çünkü ebeveynler bu renk şemasını nazara alırlarsa, çocukların giysi dolabını değiştirecek ve aksesuarları ile çocuk odalarını da ona göre düzenleyeceklerdi. Bu her cins için aynı rengin giyebildiği mevcut duruma göre, daha fazla satış anlamına geliyordu.

yeni bebek hediye ne alınır

Neden Mavi Neden Pembe?

Bilinmeyen nedenlerle, giyim eşyası üreticileri kız çocuklar için pembe ve erkek çocuklar için maviye karar verdi. Erkeklerin maviyi daha fazla ve kızların da pembeyi daha çok sevdikleri öne sürdüler, ancak yapılan araştırmalar, insanların büyük çoğunluğunun maviyi tercih ettiğini ve çok az yetişkinin pembe rengi tercih ettiğini açıkça göstermek dışında başka bir sonuç vermemiştir. (Tahmin edebileceğiniz üzere, pembe-kızlar / mavi-erkekler şematiğini  takip etmeyen ülkelerde bile,  mevcut birtakım renk önyargılarından yararlanmadan, birinin doğal olarak hangi renge yatkın olup olmadığını belirlemek için büyük ölçekli çalışmalar yapmak çok zordur.)Yani, bir dahaki sefer yeni bebek hediyesi alırken, bebeğin o rengi seveceğini zannetmeyin. Sadece büyüklerin dayatması.

Pembe mi daha çok seviliyor mavi mi?

 

Cinsiyet bağımsız olarak, tercih edilen renklerde 1. sırada mavinin tonları var. Pembe 2. sırada bile değil. Griden yukarıda gerçi. Pembeyi tercih eden kadınların sayısı erkeklerden fazla.

Kültürel normlar da renk tercihlerini şekillendirebilir. Pembenin bir kız bebek için uygun bir renk ve bir erkek bebek için mavi olduğu düşünülen kültürlerde, bebekler doğuştan alışkanlık yapmaya, hatta bu renklerle çevrili zamana alışırlar. Bu, daha sonra dile getirilen tercihlerin doğuştan olup olmadığını bilmek zorlaştırır. 2011’den bir çalışma, neler olup bittiğini keşfetmeye sanki yaklaştı.

Bir yaşındaki kızlara ve erkeklere bilezikler, hap kutuları ve resim çerçeveleri gibi özdeş nesneler verildiğinde, bir pembe nesne ve pembeden başka başka bir ren gösterildiğinde, pembe seçiminin azlığı yüksekliği söz konusu değildir. Fakat iki yaşından sonra kızlar pembeyi sevmeye başlar ve dörtte yaşından itibaren olan erkek çocuklar pembeleri reddetti. Bu, yeni yürümeye başlayan çocukların cinsiyetlerinin farkına varmaya başladığı, onun hakkında konuştuğu ve hatta çocuğu tanımlayan ve bir kızı tanımlayan şeyin ne olduğunu görmek için etraflarına baktıkları zamandır. Ancak tıpkı yetişkinler gibi, çok küçük çocuklar bile kendi gruplarına karşı önyargıları gösterir.

Bu grup yanlılığı, üç ila beş yaşındakilerin kreşte giyecekleri kırmızı veya mavi tişörtler verildiği bir başka çalışmada görüldü. Bir grupa kırmızı bir gruba mavi tişörtler dağıtıldı. Ve 3 hafta boyunca aynı gruba sürekli olarak aynı renkler verildi. Üç hafta sonunda çocuklar kendi renk gruplarıyla ilgili her şeyi daha çok sevdiler. Ve bu sadece üç haftada oldu.

 

Durum ne olursa olsun, kadınların 1960’lar ve 1970’lerdeki özgürlük hareketi daha fazla unisex veya algılanan cinsiyetsiz giyim renklerinin ortaya çıkmasını sağladı. Hatta, 1970’lerde Sears ve Roebuck kataloğu, iki yıl boyunca  pembe giymiş bir bebek göstermedi. Oysa onlarca yıl önce o renklerin bayraktarlığı yapıyordu.

Ancak, bu renk bağımsız cinsiyet çabaları, ebeveynlerin kıyafetlerini ve aksesuarlarını satın almadan önce bebeğin cinsiyetini öğrenebilecekleri prenatal testlerdeki ilerlemelerle zayıfladı. Üreticiler ve perakendeciler, günümüzde toplumumuzda yerleşmiş olan “kızlar için pembe” ve “erkekler için mavi” fenomenini zorlamaya başladılar.

yeni bebek kıyafet

Peki insanlar bu renk eşleştirmesinden önce ne yapıyorlardı?

Pembe Maviden Önceki Zamanlar

Peki insanlar bu renk eşleştirmesinden önce ne yapıyorlardı? Giysilerin sıcak suda en az solma ile tekrar tekrar yıkanmasını sağlayan ucuz kimyasal boyaların icat edilmesinden önce, çoğu bebek, günlük yaşam için sadece beyaz renkte ve bazen de resmi durumlar için rastgele renklerde giydirilmiştir. Erkek ya da kız çocukları için herhangi özel bir renk tercih edilmemiştir. Renk ne olursa olsun, kıyafetler etekli idi.

Neden beyaz renk? Çünkü, beyazı ağartması kolaydı ve etekli elbise içindeki çocuk bezlerini değiştirmek, pantolon içindekilerden çok daha kolaydı. Dahası, çocukların hızla büyüdüğü zaman dilimi için sürekli kıyafet almaya gerek kalmıyordu.

Bahsi geçen zamanlarda hem erkeklerin hem de kızların beş veya altı yaşına kadar elbiseler veya kısa etekler giymesi hiç de alışılmadık değildi.

20. yüzyılın başlarında, yukarıda yazdığımız gibi, bu değişmeye başladı. Hangi renkle hangi rengin uyumlu olduğu gittikçe önem kazandı. Bu durum ilerledi, erken yaşlara uzandı. Bu da elbiselerden uzaklaşıp pantolona doğru bir harekete neden oldu. Kadınların özgürlük hareketinde de benzer bir kayma yaşandı, ebevenlerin çoğunluğu, kız çocuklarına erkeklerle aynı şekilde pantalon giydirmeye başladı.

Şu, bugün Batı dünyasında bir çok kız, pembe elbiseler giyiyor ve erkekler mavi pantolon giyiyor. Bu fenomen o kadar yerleşmiş durumda ki, iki yaşındaki erkek çocugunuzun saçını geleneksel erkek kesimi şeklinde traş ettirseniz, erkek aksesuarları taksanız bile eğer cocugunuza pembe kıyafet giydirirseniz kimse onun erkek olduğunu düşünmeyecektir. Ve onun erkek olduğunu söylerseniz garipseyen bakışlar elde edeceksiniz

Bebeklerin en çok hangi renkte maruz kaldıklarının gerçekten önemli olmadığını iddia edebilirsiniz, ancak yetişkinler olarak onlara davranma şeklimizi etkileyebiliyor. Kadınların, aynı bebeklere, pembe veya mavi giyindiklerine bağlı olarak farklı şekilde davrandıklarını gösteren ünlü bir çalışma var. Kıyafetler maviyse, bir erkek çocuk olduğunu varsaydılar, onlarla daha fazla fizik-aktif oyun oynadılar ve onları sesli oyuncak çekiçle oynamaları için cesaretlendirdiler, oysa pembeyi giymiş bebekleri nazikçe yumuşakça davrandılar ve oynamak için bir bebek seçtiler.

Bonus görsel:

Aşağıdaki fotoğraf ABD Başkanı Franklin D Roosevelt in çocukluğuna ait.

Kimileri de kendi sakladıkları eski fotoğrafları anımsamıştır 🙂

Evet  umarız yeni bebek hediyesi için pembe tulum mavi tulum diye düşünürken, aklınıza bu yazı gelir. Siz renk konusunu onun ebeveynine bırakın, yorgun düşen anne babası için enerji ve mod arttırıcı Royalmond hediye gönderin.

[TheChamp-FB-Comments title=”Sizin de görüşlerinizi duyalım!”]